Hronika Kolonije2012

Izložba Ukrajinskih slikara

Izložba slika

Izložbu ukrajinskih umjetnika otvorila je ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko. Ona je istakla da je čast i zadovoljstvo biti u Danilovgradu, gradu sa kojim je ostvarena dobra saradnja od samog dobijanja ambasade u Podgorici. Ambasadorka je podsjetila da je danilovgradska delegacija prva posjetila Ukrajinu, kao i da je Opština Danilovgrad puno doprinijela ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj saradnji dvije države.

-Prošle sezone broj naših turista koji borave ovdje povećan je za 90 odsto, a tome doprinose brojni kulturno istorijski spomenici kao i manastiri Ždrebaonik i Ostrog. Ekonomska saradnja je takođe značajna, tako da smo krenuli u neke značajne projekte. Već su dolazile delegacije ukrajinskih biznismena, imali smo razne konsultacije kao i prezentacije projekata, obzirom da su naši biznismeni prepoznali povoljnosti koje nudite investitorima koji žele ovdje otvoriti preduzeće, kazala je tom prilikom Sljusarenko i zahvalila gradonačelniku Branislavu Đuranoviću koji je uveliko doprinio jačanju saradnje koja je dovedena na visok nivo.

Otvarajući izložbu dvojice slikara koji potiču iz porodice umjetnika, ona je kazala da sa ponosom predstavlja stvaralaštvo ljudi koji često borave u Crnoj Gori i na čijim radovima se, između ostalog, nalaze motivi sa našeg primorja. - Andrej je rođen 1984. godine u Sevastopolju. Diplomirao je na akademiji likovnih umjetnosti i arhitekture u Kijevu. Najčešće slika pejzaže Kijeva, Karpata, a kada je Crna Gora u pitanju, najprisutniji su pejzaži Bokokotorkog zaliva. Njegove slike su fascinantne, raznolike u kompoziciji, rješenjima i kombinaciji boja. Njegov brat Oleksija rođen je 1981., a akademiju je završio 2006.godine. Svira violinu koja je kasnije uticala na njegovo slikarstvo koje nije odstupilo od tradicionalnog, realnog slikanja pejzaža, žive prirode i portreta. Oni vole Crnu Goru i često dolaze ovdje,ukratko je, otvarajuci izlozbu, predstavila umjetnike iz Ukrajine ambasadorka Sljusarenko.

Datum
novembar 14, 2012