Hronika Kolonije2013

Savremena crnogorska skulptura 2013

Izložba

Izložba „Savremena crnogorska skulptura“ otvorena je u četvrtak veče u galeriji Umjetničke kolonije u Danilovgradu. Tom prilikom uručena je i nagrada „Drago Đurović“ ovogodišnjem laureatu vajaru Saši Stanišiću. Nagradu je uručio prvi čovjek opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.

- Na ovom kultnom mjestu na obali Zete okupljaju se najeminentniji stvaraoci iz čitavog svijeta. Svi su oni utkali sebe u pitome Bjelopavliće i Crnu Goru i uspjeli da od naizgled hladnog kamena, ili pak željeza i drveta, naprave djela koja zrače ljepotom i kojima će se diviti sadašnje i buduće generacije – rekao je otvarajući izložbu poslanik u državnom parlamentu Milorad Vuletić.

On je uvjeren da će se iz godine u godinu širiti lepeza dragocjenih skulptura i da će sve više mladih vajara težiti uzvišenom cilju da budu među laureatima prestižne nagrade ,,Drago Đurović“. Ove godine stručni žiri u sastavu istoričar umjetnosti iz Banja Luke prof. dr Siniša Vidaković, zatim redovni profesor FLU u Beogradu akademski vajar mr Nikola Vujkosavljević i potpredsjednik opštine Vidoje Pavićević su jednoglasno odlučili da to priznanje dobije akademski vajar Saša Stanišić. U obrazloženju koje je pročitala direktorica Umjetničke kolonije Vesna Jovović kaže se da „jasnoćom skulpturalne forme, a poštujući tradicionalni materijal podneblja Stanišić je ostvario jedinstveni komunikativni dijalog skulpture sa prostorom i posmatračem zadovoljavajući sve principe savremenog načina promišljanja skulpture koja nije odbacila sve istorijske slojeve avangarde“.

Pozdravljajući brojne posjetioce direktorica Vesna Jovović je istakla da programi ove institucije održavaju sopstveni kvalitet predstavljanjem aktuelnih umjetničkih stremljenja prkoseći na najlješi način globalnoj krizi i recesiji čime postaju sve bogatiji u kulturno umjetničkoj oblasti.

- Vjerovatno su zato projekti kolonije bez konkurencije po izvornoj ljepoti ambijenta, ljepoti crnogorskog kamena, kultivisanju ambijentalnog prostora i ujedno afirmaciji i popularizaciji likovne scene uopšte – istakla je Jovović.

Izložba Savremena crnogorska skulptura u galeriji JU Umjetničke kolonije u Danilovgradu predstavila je radove 28 akademskih vajara Crne Gore. U postavci su djela Krsta Andrijaševića, Milivoja Babovića, Danila Dala Brajovića, Dobrice Dinića, Željka Đuričkovića, Nade Kažić, Lade Perović, Nikole Kosića, Tijane Dujović Liščević, Jovete Ljumovića, Predraga Milačića, Ane Miljkovac, Bogdana V. Musovića, Zorana Obrenovića, Jelene Pavićević, Velibora Pavićevića, Marka Petrovića Njegoša, Ivanke Vane Prelević, Nikole Radonjića, Ivane Radovanović, Željka Reljića, Saše Stanišića, Milije Stojanovića, Rajka Sušića, Miodraga Šćepanovića i Nikoline Zuber.

Datum
jun 27, 2013